Борба с гъбички по ноктите | Разбиране, предотвратяване и лечение на онихомикоза

Гъбички по ноктите, научно известни като онихомикоза, са често срещано заболяване, което засяга милиони хора по света. Въпреки че не е животозастрашаващо, със сигурност може да бъде източник на дискомфорт, смущение и дори болка. В тази статия ще разгледаме какво представляват гъбичките по ноктите, как засягат нашите крака и нокти и най-важното, как да се защитим от тях.

Какво представляват гъбички по ноктите?

Гъбичките по ноктите са микроскопични организми, които виреят в топла и влажна среда.
Преди да достигнат ноктите, обикновено засягат кожата на краката или ръцете. Ако в този момент вземем необходимите мерки за отстраняването им, лечението е много по-лесно и ефективно. След като се разпространят върху ноктите, те стават много по-упорити и трудно лечими.


Първоначално гъбичките засягат повърхността на нокътя и променят цвета и формата му. Той променя цвета си и става жълтеникав или бял. Постепенно се променя и структурата му, появяват се грапавини, неравности, нокътят се удебелява. Междувременно гъбичките проникват под нокътната плочка, започват да разтварят нейния кератин и се хранят с образувания продукт. По този начин постепенно унищожават нокътя изцяло.

Основни причинители

Въпреки че най-често се сблъскваме с гъбичките по ноктите през лятото, може да се сблъскаме с тях и през останалите сезони. За да се предпазим е важно да знаем кои са основните причинители.

Основни причинители на гъбички по ноктите

Прекомерна влага

Както вече споменахме, гъбичките виреят във влажни и топли места. Такива са басейните и морето през лятото, както и сауните и парните бани през студените месеци. Препоръчително е, когато сме на такива места, да не ходим боси, а винаги да обуваме джапанки. Също така е добра идея да защитим краката си с продукт като Iza Effect Anti-Fungal Spray, който предпазва от развитието на гъбички. След като се приберем у дома, препоръчително е да се изкъпем много добре, като обърнем специално внимание на пръстите на ръцете и краката. Последващото цялостно изсушаване също е особено важно.

Споделяне на козметични инструменти

Сред най-често срещаните начини за заразяване с гъбички по ноктите е използването на чужди козметични средства. Обикновено това са пили за нокти, ножици, нокторезачки. Поради тази причина е за предпочитане да не ги споделяме дори в семейството си. До известна степен подобен риск крие и посещението при маникюрист или педикюрист, тъй като недобре дезинфекцираните инструменти също крият риск от заразяване. Ето защо е важно да избирате специалисти, които поддържат високи стандарти на хигиена и дезинфекция.

Лоша хигиена

Лошата хигиена на краката, като пренебрегване на редовното миене и подсушаване на краката, може да създаде идеална среда за размножаване на гъбичките.

Неудобни обувки

Неудобните обувки са друга причина за появата на гъбички по краката. Ако са твърде малки и притискат пръстите и ноктите ни и не позволяват добра вентилация, а ако са твърде широки причиняват протърквания поради прекомерното свободно пространство.

Нисък имунитет

Хората с отслабена имунна система са по-податливи на гъбички по ноктите. Ето защо ефективната превенция срещу онихомикозата включва здравословно хранене и начин на живот, достатъчно часове качествен сън и намаляване на стреса в ежедневието.

Подходящо лечение на гъбички по ноктите

Изборът на конкретно лечение зависи от вашето лично удобство. Важно е методът на лечение да е лесен за изпълнение, за да се избягват пропуски в прилагането на избрания продукт и съответно забавяне на преодоляването на проблема.

Вижте повече как да лекуваме ефикасно гъбички по ноктите и кожата в нашето подробно ръководство.

Лекарство срещу гъбички по ноктите

Защо да използвате Iza Effect спрей против гъбички?

  • Благодарение на подобрената си формула с удължено освобождаване, спреят унищожава 99,9% от нежеланите микроорганизми и предотвратява повторния им растеж.
  • При редовна употреба гъбичките по ноктите на краката са видимо елиминирани до 7 дни.
  • Продуктът е безвреден за вашето здраве, той е биоразградим и напълно безопасен за употреба.
  • Той съдържа водороден пероксид и се превръща във вода, кислород и биоразградими стабилизатори, които удължават ефекта му.


Въпреки че спреят против гъбички на Iza Effect е отлично средство във вашия арсенал, тъй като се нанася лесно само за няколко секунди, важно е да го допълните с няколко основни промени в начина си на живот:

  • Дезинфекцирайте замърсените повърхности: Редовно почиствайте и дезинфекцирайте подовете, душовете и инструментите, които влизат в контакт с краката ви.
  • Перете чорапите и чаршафите на висока температура: Прането при висока температура може да помогне за елиминирането на гъбичките и предотвратяването на повторно заразяване.
  • Избягвайте обществени басейни и спа центрове: Тези влажни среди са идеални развъдници за гъбички, така че е най-добре да ги избягвате, докато инфекцията не бъде напълно преодоляна.

Гъбичките по ноктите, макар и често срещани, могат да бъдат ефективно предотвратени и лекувани с комбинация от добри хигиенни практики, подходящи обувки и правилни продукти за лечение като Iza Effect спрей против гъбички. Ако включите тези промени в рутината си, може да се сбогувате с гъбичките по ноктите и да се насладите на здрави и щастливи крака.

Не забравяйте, че превенцията е най-добрата защита срещу онихомикоза!

Ефикасно лечение на гъбички по ноктите и кожата | Изчерпателно ръководство
Close Моята количка
Close
Close
Категории